Free cookie consent management tool by TermsFeed Η ζωή του ασθενούς με στομία - Πραματευτάκης MD, PhD
MENU

Τι είναι η στομία;


Η στομία, ή παρά φύση έδρα (γνωστό στους περισσότερους ως «σακουλάκι») είναι ένα τεχνητό άνοιγμα του εντέρου στο κοιλιακό τοίχωμα. Οι συχνότερες που εμφανίζονται είναι η ειλεοστομία (στομία του λεπτού εντέρου) και η κολοστομία (στομία του παχέος εντέρου).

Οι στομίες μπορεί να είναι μόνιμες ή προσωρινές. Μία προσωρινή στομία μπορεί να χρειαστεί σε περίπτωση ενός επειγόντως χειρουργείου για απόφραξη του εντέρου από έναν όγκο. Ή μπορεί να χρειαστεί για να αποτραπεί το πέρασμα των κοπράνων από μία συγκεκριμένη ανατομική περιοχή, λόγω πχ έντονης φλεγμονής. Η σύγκλειση της προσωρινής ειλεοστομίας, η επαναφορά δηλαδή του εντερικού αυλού στο φυσιολογικό, γίνεται με μία επέμβαση σχετικά απλή που δεν απαιτεί αφαίρεση τμήματος του εντέρου. Μόνιμες κολοστομίες χρειάζονται μόνο σε περιπτώσεις που ο πρωκτός, το τελευταίο δηλαδή τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα, πρέπει να αφαιρεθεί, ή όταν οι μυς του πρωκτού δεν δουλεύουν σωστά, με αποτέλεσμα την ακράτεια.

Η δημιουργία στομίας είναι για τον ασθενή μία πολύ μεγάλη φοβία. Μία λέξη που στο άκουσμά της συνήθως όλοι ιδρώνουν. Η έρευνα που γίνεται στον χώρο της στομίας και των προϊόντων που χρειάζονται είναι τεράστια, με αποτέλεσμα η παρουσία μίας κολοστομίας να μην είναι τόσο τραγική όσο το φαντάζεται κανείς. Ας δούμε όμως μερικές λεπτομέρειες:

Πως θα ελέγχω τις κενώσεις μου;

Μετά το χειρουργείο, και εφόσον χρειαστεί η διενέργεια μιάς στομίας, ο χειρουργός σας και μία ειδική νοσηλεύτρια θα σας «εκπαιδεύσουν» στο πώς να την χειρίζεστε. Θα σας μάθουν να βάζετε το σακουλάκι και την βάση της στομίας. Το σακουλάκι αυτό είναι σχεδιασμένο ώστε να συλλέγει τα κόπρανα που βγαίνουν από τον αυλό. Είναι πλαστικό, και εφαρμόζεται στο σώμα του ασθενούς με μία αυτοκόλλητη βάση. Το σύστημα είναι ασφαλές. Σπάνια συμβαίνουν ατυχήματα με διαρροές, ειδικά φίλτρα στο πάνω μέρος του συστήματος δεν επιτρέπουν την εμφάνιση δυσοσμίας.

Οι κενώσεις, τα κόπρανα δηλαδή, θα αδειάζουν αυτόματα μέσα στο σακουλάκι. Η συχνότητα και η ποσότητα που παράγεται είναι σχετική με γεύματα αλλά και με την ανατομική θέση της στομίας. Θα σας δοθούν οδηγίες διατροφής, με διατροφικά στοιχεία που μπορεί να κάνουν την ροή μεγαλύτερη ή μικρότερη.

Θα μπορούν οι φίλοι μου να καταλάβουν ότι έχω ένα σακουλάκι;

Όχι. Εκτός βέβαια αν τους το πείτε. Κρύβεται απόλυτα κάτω από τα φυσιολογικά σας ρούχα. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερο ρουχισμό. Κατά πάσα πιθανότητα, έχετε σε κάποια φάση της ζωής σας γνωρίσει κάποιον ασθενή με κολοστομία, το οποίο ούτε το αντιληφθήκατε!

Που βρίσκεται η στομία πάνω στο σώμα μου;

Συνήθως σε ένα επίπεδο τμήμα της κοιλιάς σας. Συχνότερα στα κατώτερα μέρη της κοιλιακής χώρας, λίγο κάτω από το επίπεδο του ομφαλού. Η κολοστομία δημιουργείται συνήθως αριστερά, ενώ η ειλεοστομία δεξιά.

Εξοπλισμός κολοστομίας

Θα περιοριστώ στο τι μπορώ να κάνω στην καθημερινότητά μου;

Καθόλου. Συνεχίζεται την ζωή σας κανονικά. Υπάρχουν πλέον επαγγελματίες αθλητές, κολυμβητές, ακόμα και αθλητές body building με κολοστομίες. Μετά από την επούλωση των τραυμάτων του χειρουργείου, επιστρέφετε στην καθημερινότητά σας.

Θα επηρεαστεί η σεξουαλική μου ζωή;

Τους περισσότερους ασθενείς δεν τους επηρεάζει. Πολλοί ανησυχούν για το πώς θα αντιμετωπίσει την εμφάνισή τους ο άνθρωπός τους. Προβλήματα σωματικής εμφάνισης συνήθως ξεπερνιούνται μέσω ισχυρών ανθρώπινων δεσμών, με χρόνο και με υπομονή. Άλλωστε, το ίδιο συμβαίνει και σε περίπτωση ξαφνικής αύξησης τους βάρους μας, ή με την εμφάνιση κάποιας άσχημης ουλής μετά από τραυματισμό. Πέραν αυτού, υπάρχουν και πολλά γκρουπ υποστήριξης, τόσο σε συναντήσεις εβδομαδιαίες ή μηνιαίες, μέσω συλλόγων ασθενών ή σε ομάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Υπάρχουν επιπλοκές μετά την διενέργεια μίας στομίας;

Υπάρχει η πιθανότητα να εμφανιστεί ερεθισμός του δέρματος λόγω των υδαρών κοπράνων. Αντιμετωπίζεται εύκολα με τοπικές φαρμακευτικές ουσίες. Μεγάλη απώλεια ή αύξηση βάρους μπορεί να επηρεάσει την λειτουργία της στομίας λόγω της αλλαγής της κοιλιακής χώρας. Ο κ. Πραματευτάκης συνεργάζεται στενά με εξειδικευμένες νοσηλεύτριες και ειδικούς αντιπροσώπους εταιρείων προϊόντων στομίας. Σε οποιαδήποτε περίπτωση εμφανιστεί κάποιο πρόβλημα με την κολοστομία, κάποιο άτομο είναι κοντά να βοηθήσει.

Η ζωή με μία στομία δεν είναι τόσο δραματική όσο το φανταζόμαστε. Το σίγουρο είναι, ότι ο χειρουργός σας θα κάνει το καλύτερο δυνατό για την αποφυγή της διενέργειας αυτής. Οι καινούριες χειρουργικές τεχνικές και ο μοντέρνος εξοπλισμός έχουν ελαχιστοποιήσει τις ανάγκες διενέργειας στομιών. Παρ’όλα αυτά, αν χρειαστεί, ο ασθενής μπορεί να ζησει μια ζωή φυσιολογική και ενεργή από όλες τις απόψεις.