MENU

Καρκίνος Παχέος Εντέρου


Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένας από τους πιο κοινούς καρκίνους. Ένα τεράστιο ποσοστό ανθρώπων νοσεί, ειδικά αν σκεφτούμε ότι είναι νόσος που, εάν διαγνωστεί εγκαίρως, είναι πλήρως θεραπεύσιμη.

Ποιος κινδυνεύει;

Αν και ο καρκίνος μπορεί να παρουσιαστεί σε όλες τις ηλικίες, το 90% των περιπτώσεων παρουσιάζεται μετά τα 40 έτη. Από εκεί και μετά, ο κίνδυνος σχεδόν διπλασιάζεται ανά δεκαετία. Πέραν της ηλικίας, άλλοι παράγοντες υψηλού κινδύνου είναι το οικογενειακό ιστορικό πάθησης με καρκίνο παχέος εντέρου ή με πολύποδες αλλά και το προσωπικό ιστορικό ελκώδους κολίτιδας, πολυπόδων στο παχύ έντερο ή καρκίνου σε άλλα όργανα (ειδικά γυναικολογικά).

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Δυστυχώς, πολλά νεοπλάσματα (καρκίνοι) ή πολύποδες δεν προκαλούν συμπτώματα. Εφόσον προκαλέσουν, τα συχνότερα συμπτώματα είναι η αιμορραγία από τον πρωκτό ή αλλαγή στις «συνήθειες» του εντέρου, με τη μορφή διαρροιών ή δυσκοιλιότητας. Τα συμπτώματα βέβαια αυτά εμφανίζονται και σε άλλες παθήσεις, όχι μόνο στον καρκίνο. Πόνος στην κοιλιά και απώλεια βάρους είναι συνήθως στοιχεία που παρουσιάζονται αρκετά αργά.

Πως θα εξεταστώ, σε περίπτωση που εμφανιστούν ανησυχητικά συμπτώματα;

Πέρα από την κλινική εξέταση, θα γίνει μία κολονοσκόπηση ή και μία αξονική τομογραφία. Στην συνάντηση με τον χειρουργό θα συζητήσετε ποιες είναι οι καλύτερες εξετάσεις ανάλογα με τα συμπτώματά σας και το ιστορικό σας.

Κι αν βρεθεί καρκίνος; Πως θεραπεύεται; Υπάρχει πιθανότητα να γίνω καλά;

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις χρειάζεται χειρουργική επέμβαση για να επιτευχθεί πλήρης ίαση. Μερικές φορές, μετά το χειρουργείο, μπορεί να χρειαστεί χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία. Εφόσον η νόσος ανακαλυφθεί σε πρώιμο στάδιο, 80-90% των περιπτώσεων θεραπεύεται πλήρως. Η χειρουργική επέμβαση απαιτεί την αφαίρεση ενός τμήματος του παχέος εντέρου, δηλαδή μία κολεκτομή. Ο κ. Πραματευτάκης διενεργεί το μεγαλύτερο μέρος αυτών των επεμβάσεων λαπαροσκοπικά, δηλαδή με μικρές τομές κάποιων χιλιοστών. Χάρη στην μοντέρνα τεχνολογία, η ανάγκη για διενέργεια κάποιας κολοστομίας ή ειλεοστομίας (το λεγόμενο «σακουλάκι» από τους περισσότερους) παρουσιάζεται σε λιγότερο από το 2% των περιπτώσεων.

Μπορεί να προληφθεί ο καρκίνος του παχέος εντέρου;

Ναι. Το σημαντικότερο βήμα προς αυτό είναι το screening. Σε περίπτωση που υπάρχουν ανησυχητικά συμπτώματα, πρέπει να γίνει έλεγχος με τη μορφή κολονοσκόπησης. Υπάρχουν στοιχεία επίσης, τα οποία δείχνουν ότι και η δίαιτα παίζει κάποιο ρόλο στην πρόληψη. Δίαιτες με υψηλές ποσότητες φυτικών ινών και χαμηλών λιπαρών έχουν δείξει θετικά στοιχεία όσον αφορά στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Γιατί να εμπιστευτώ τον Μάνο Πραματευτάκη για καρκίνο παχέος εντέρου;

  • Η αντιμετώπιση του καρκίνου παχέος εντέρου είναι πολυπαραγοντική. Εμπλέκονται διάφορες ειδικότητες, οι οποίες αποφασίζουν από κοινού για το καλό του ασθενούς.
  • Ο κ. Μάνος Πραματευτάκης συζητάει πάντα την κατάσταση των ασθενών του στο ογκολογικό συμβούλιο πριν την λήψη της σωστότερης απόφασης για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
  • Η χειρουργική αντιμετώπιση από τον κ. Μάνο Πραματευτάκη γίνεται πάντα με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές (λαπαροσκοπική ή ρομποτική χειρουργική)