Free cookie consent management tool by TermsFeed Αιμορροΐδες - Πραματευτάκης MD, PhD
MENU

Τι ειναι οι αιμορροΐδες;


Η αιμορροϊδοπάθεια είναι μια από τις συχνότερες παθήσεις που βλέπουμε στο χειρουργικό ιατρείο. Περισσότερο από το 50% του πληθυσμού θα αναπτύξει αιμορροΐδες μετά τα 30. Αρκετοί άνθρωποι έχουν συμπτώματα για πολύ καιρό πριν επισκεφτούν τον ιατρό για πρώτη φορά. Οι αιμορροΐδες είναι φλεβικά «μαξιλάρια» στην έξοδο του πρωκτού, κι αποτελούν ένα τμήμα του μηχανισμού εγκράτειας. Διακρίνονται σε εξωτερικές και εσωτερικές. Οι εξωτερικές αναπτύσσονται στο δέρμα του πρωκτού. Συνήθως δεν προκαλούν πόνο, αλλά αν μέσα στην εξωτερική αιμορροΐδα δημιουργηθεί ένα πήγμα αίματος (θρόμβωση) τότε προκαλεί πολύ έντονο πόνο. Οι εσωτερικές αιμορροΐδες βρίσκονται μέσα στον πρωκτικό σωλήνα. Τα συχνότερα συμπτώματα είναι η αιμορραγία και η πρόπτωση κατά την κένωση.

Αίτια εμφάνισης αιμορροΐδων

Διάφορα σενάρια έχουν περιγραφεί ως αιτία δημιουργίας της αιμορροϊδοπάθειας. Παράγοντες οι οποίοι φαίνεται να επηρεάζουν την δημιουργία τους είναι :

 • Χρόνια δυσκοιλιότητα
 • Εγκυμοσύνη
 • Παραμονή στην τουαλέτα για πολύ ώρα (πχ λόγω διαβάσματος)
 • Πίεση / Δυσκολία κατα την αφόδευση
 • Προχωρημένη ηλικία
 • Υπερβολική χρήση καθαρκτικών ή κλυσμάτων
 • Ένας βαθμός οικογενειακής επιβάρυνσης

Συνδυασμός αυτών των παραγόντων δημιουργεί τάση στους ιστούς του πρωκτού, διάταση των αγγείων των αιμορροΐδων και αιμορραγία. Καθώς η τάση και η πίεση συνεχίζουν, οι αιμορροΐδες προπίπτουν (βγαίνουν δηλαδή έξω από τον πρωκτικό δακτύλιο).

Ποια είναι τα συμπτώματα των αιμορροΐδων;

 • Αιμοραγία κατά την εκκένωση
 • Πρόπτωση των αιμοροϊδων κατα την εκκένωση
 • Κνησμός της περιοχής
 • Πόνος
 • Ψηλαφητή επίμονη μάζα

Πως αντιμετωπίζονται; Θεραπεία αιμορροΐδων

Αν έχετε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, είναι πιθανό να πάσχετε από αιμορροΐδες.

Εφόσον τα συμπτώματα είναι ήπια, μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά με αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες και κάποια ήπια φαρμακευτική αγωγή. Σε περίπτωση ενοχλήσεων, υδρόλουτρα με χλιαρό νερό προσφέρουν ανακούφιση σε κάποιον βαθμό. Αν τα συμπτώματα εμμένουν, ή σε περίπτωση που η συντηρητική αντιμετώπιση αποτύχει, τότε υπάρχουν διάφορες χειρουργικές τεχνικές που σήμερα διαθέτουμε για την αντιμετώπισή τους. Η επιλογή της κατάλληλης χειρουργικής προσέγγισης θα γίνει από τον χειρουργό βάσει συμπτωμάτων, ηλικίας και ιστορικού. Είναι λάθος να θεωρούμε ότι ακολουθείται η ίδια τεχνική για όλους τους ασθενείς.

Οι χειρουργικές επιλογές σήμερα συμπεριλαμβάνουν την απολίνωση των αιμορροϊδικών αγγείων με δακτυλίους, την απολίνωση με την βοήθεια υπερηχογραφικής καθοδήγησης (μέθοδος THD), την αιμορροϊδεκτομή/αιμορροϊδοπηξία με κυκλικό αναστομωτήρα (μέθοδος PPH), την εκτομή με χρήση laser (μέθοδος HeLP) και την κλασσική αιμορροϊδεκτομή με διαθερμία ή ενεργειακό ψαλίδι (πχ Ligasure) για μεγάλους αιμορροϊδικούς όζους. Οι τεχνικές λεπτομέρειες της κάθε επέμβασης θεωρούμε ότι ξεπερνάει τον σκοπό της συγκεκριμένης ιστοσελίδας. Παρ’όλα αυτά, ο χειρουργός σας θα σας εξηγήσει τις λεπτομέρειες αναλυτικά βάσει της επιλογής θεραπευτικής προσέγγισης.

Πρέπει να μείνω στο νοσοκομείο μετά το χειρουργείο; Θα πονάω;

Στις περισσότερες περιπτώσεις ο ασθενής παίρνει εξιτήριο μερικές ώρες μετά το χειρουργείο. Οι περισσότερες από τις τεχνικές που αναφέρουμε παραπάνω είναι ανώδυνες (στο βαθμό που επιτρέπει η χειρουργική πράξη). Αρκετοί ασθενείς περιγράφουν βέβαια ένα συναίσθημα «μπουκώματος» (όχι πόνου) χαμηλά στην λεκάνη. Μην ξεχνάμε ότι το συναίσθημα του πόνου/ενόχλησης είναι σχετικό και διαφορετικό στον καθένα. Η επιστροφή πάντως στις καθημερινές δραστηριότητες είναι εφικτή μετά το πρώτο 24-48ωρο.

Γιατί να εμπιστευτώ τον Μάνο Πραματευτάκη για αιμορροϊδες;

 • Η αιμορροϊδοπάθεια δεν είναι ίδια σε όλους. Δεν είναι όλες οι επεμβάσεις για όλους.
 • Ο κ. Μανος Πραματευτάκης εκτιμά τον κάθε ασθενή βάσει συμπτωμάτων, φύλου, ηλικίας και χρονιότητας ώστε να επιλεχθεί η κατάλληλη επέμβαση για τον καθένα.
 • Όλες οι επεμβάσεις για αιμορροϊδοπάθεια (πάνω από 10) είναι στην φαρέτρα του χειρουργού για την κατάλληλη αντιμετώπιση του προβλήματος.