Προηγμένη λαπαροσκοπική χειρουργική

proigmeni laparoskipiki xeirourgiki

Τι είναι η λαπαροσκοπική χειρουργική;

Η λαπαροσκοπική χερουργική, γνωστή και ως ελάχιστα επεμβατική χειρουργική, είναι μία ειδική τεχνική εκτέλεσης χειρουργικών πράξεων. Η λαπαροσκοπική χειρουργική χρησιμοποιεί τομές των 5-10 χιλιοστών, μέσω των οποίων εισέρχονται μικρά κυλινδρικά εργαλεία, τα trocars. Τα trocars χρησιμοποιούνται σαν δίοδοι εργασίας, μέσω των οποίων περνάνε τα εργαλεία του χειρουργείου. Στην αρχή του χειρουργείου χρησιμοποιούμε διοξείδιο του άνθρακα για να «φουσκώσουμε» την κοιλιά, δημιουργώντας το λεγόμενο πνευμοπεριτόναιο. Αυτό δίνει την δυνατότητα στον χειρουργό να έχει χώρο εργασίας μέσα στην κοιλιά του ασθενούς.

Ένα από τα trocar χρησιμοποιείται για την είσοδο μίας κάμερας, του λαπαροσκόπιου. Μέσω αυτής της κάμερας, εικόνες υψηλής ευκρίνειας μεταδίδονται σε μία ή περισσότερες οθόνες στο χειρουργείο. Ο χειρουργός παρακολουθεί τις κινήσεις του στην οθόνη. Με τον τρόπο αυτό, εγχειρήσεις οι οποίες παλαιότερα απαιτούσαν μεγάλες κοιλιακές τομές, τώρα γίνονται με μικροσκοπικές τομές.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκόπησης;

Συγκριτικά με τις «ανοικτές» επεμβάσεις, οι ασθενείς έχουν λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο, αναρρώνουν πολύ γρηγορότερα και έχουν μικρότερες τομές.

Ποιες επεμβάσεις μπορούν να γίνουν λαπαροσκοπικά;

Οι περισσότερες κοιλιακές επεμβάσεις μπορούν σήμερα να γίνουν λαπαροσκοπικά, συμπεριλαμβανομένων επεμβάσεων για καρκίνο, για φλεγμονώδη εντερικά νοσήματα, για κολίτιδες, εκκολπωματίτιδα, πρόπτωση του ορθού και δυσκοιλιότητα. Πέραν βέβαια των γνωστών και καθιερωμένων επεμβάσεων της χολοκυστεκτομής και της σκωληκοειδεκτομής, οι οποίες πλέον γίνονται (ή θα έπρεπε να γίνονται) λαπαροσκοπικά από τους περισσότερους χειρουργούς.

Στο παρελθόν είχαν υπάρξει κάποιες ανησυχίες για την ασφάλεια της λαπαροσκόπησης σε περιπτώσεις επεμβάσεων για καρκίνο. Πρόσφατες μεγάλες πολυκεντρικές μελέτες έδειξαν ότι η λαπαροσκόπηση είναι ασφαλέστατη για επεμβάσεις καρκίνου του παχέος εντέρου.

Είναι ασφαλής η λαπαροσκόπηση;

Η λαπαροσκόπηση είναι όσο ασφαλής είναι και η ανοικτή χειρουργική, εφόσον ο χειρουργός είναι έμπειρος. Είναι στην κρίση του κάθε χειρουργού, όταν αναγνωρίσει το πρόβλημα και την πάθηση του ασθενούς, να αποφασίσει κατά πόσο θεωρεί ότι το να προχωρήσει λαπαροσκοπικά είναι ασφαλές. Η βασική έννοια κάθε χειρουργού είναι η ασφάλεια του ασθενούς του, κι όχι ο τρόπος με τον οποίο θα ολοκληρώσει την επέμβαση. Φυσικά και η εμπειρία στην λαπαροσκοπική χειρουργική είναι βασικός παράγοντας. Ο κ. Πραματευτάκης εκπαιδεύτηκε για πολλά χρόνια στο εξωτερικό σε κέντρα προηγμένης λαπαροσκοπικής χειρουργικής, και είναι ο λόγος που πλέον το μεγαλύτερο μέρος των επεμβάσεων που κάνει γίνονται λαπαροσκοπικά, με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Τι διαφορές έχει η λαπαροσκοπική από την ρομποτική χειρουργική;

Για τον ασθενή, καμία. Η ρομποτική χειρουργική χρησιμοποιεί μία πλατφόρμα, μέσω της οποίας ο χειρουργός καθοδηγεί τα εργαλεία του με ρομποτικούς βραχίονες. Το βασικό πλεονέκτημα που προσφέρει η ρομποτική πλατφόρμα είναι η τρισδιάστατη όραση για τον χειρουργό και οι μεγαλύτεροι άξονες κίνησης των εργαλείων. Σήμερα βέβαια, και στην λαπαροσκόπηση έχουμε την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε τρισδιάστατες κάμερες και οθόνες. Οι τομές και η μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς είναι ίδια και με τις δύο τεχνικές. Έχουν γίνει εκτεταμένες μελέτες που συγκρίνουν λαπαροσκοπικές με ρομποτικές μεθόδους. Στην ουρολογία, έχει πράγματι αποδειχθεί ότι η χρήση του ρομπότ έχει πλεονεκτήματα, ειδικά στην χειρουργική του προστάτη. Καμία μεγάλη μελέτη δεν έχει δώσει ανάλογα αποτελέσματα για την γενική χειρουργική ή την χειρουργική του παχέος εντέρου. Η πιο πρόσφατη πολυκεντρική μελέτη που παρουσιάστηκε στην Βοστώνη τον Σεπτέμβριο του 2016, έδειξε ότι καί πρακτικά, δεν υπάρχει κανένα πλεονέκτημα μεταξύ της μίας ή της άλλης μεθόδου, εκτός βέβαια του κόστους. Για τον έμπειρο λαπαροσκόπο, η χρήση της ρομποτικής πλατφόρμας για την χειρουργική του παχέος εντέρου δεν έχει καμία ένδειξη.

3d-glasses

Ο κ. Πραματευτάκης κι η ομάδα του σε χειρουργείο με το τρισδιάστατο λαπαροσκοπικό σύστημα της Wolf.

Σε ποιες περιπτώσεις προτιμούμε την λαπαροσκοπική από την ανοικτή διενέργεια του χειρουργείου;

Ο κ. Πραματευτάκης έχει σκοπό την διενέργεια κάθε επέμβασης (ογκολογικής ή μη) λαπαροσκοπικά. Μόνο σε περιπτώσεις αντενδείξεων της λαπαροσκόπησης προχωράει σε ανοικτές επεμβάσεις, αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο συζητείται με τον ασθενή ξεχωριστά για κάθε περίπτωση.

Λεξεις αναζητησης